En värmepump, integrerad i ett centralvärme- och luftkonditioneringssystem, använder den varma luften ute för att både värma upp ett hus på vintern och förhindra att det blir för kallt under sommarmånaderna. I grund och botten betyder det att din värmepump kommer att fungera som en luftrenare när sakerna blir extremt heta och en värmepumpsfläkt när det är kallt ute. Förutom de uppenbara fördelarna, såsom reducerade värmeräkningar och en lägre energiräkning, har en värmepump den extra fördelen att skapa mer naturlig värme i ett hus, vilket i sin tur kan minska ditt koldioxidavtryck avsevärt. Men om du bor i en del av landet eller staden där det snöar eller är mycket varmt hela året, är värmepumpar inte särskilt användbara eftersom de bara kan hindra ett hus från att bli mycket obekväma.

Ett problem med värmepumpar är att deras effektivitet kan påverkas av kalla vintrar. Under mycket kalla vintrar kanske din ugn inte fungerar så bra som den borde eftersom det tar längre tid att få värme från luften, vilket innebär att den inte producerar värme lika effektivt som under de varmare månaderna. Undersidan till en ugn är att de tenderar att springa hela vintern, så även om du bara får en liten mängd värme i ditt hus vid en viss tidpunkt, går din ugn hela tiden och använder därmed mer energi. Det här är inte ett sådant problem med en värmepump eftersom du bara använder den en liten del av året och sparar därmed energi.

Värmepumpar påverkar inte heller inomhusluftkvaliteten särskilt mycket. De fungerar genom att skicka kall luft inifrån huset till utsidan, så luftkvaliteten är inte ett problem. Men om din luftkvalitet är dålig kanske du märker att dina värme- och kylkostnader är högre under vintern. Detta beror på att din värmeenhet inte får så mycket luftflöde, så att den kalla luften kommer igenom färre än ideala tider på dagen, och detta har en negativ inverkan på inomhusluftkvaliteten.

En värmepump kan hjälpa till att åtgärda detta problem. Den varmare luften kan komma genom dina ventiler snarare än att direkt blåsa in i ditt vardagsrum. Eftersom den varma luften kan komma genom ventilerna kan den lättare cirkulera genom hela ditt hus, vilket förhindrar att temperaturen blir för extrem. Eftersom en värmepump tar bort varmare luft från bostadsutrymmet förblir ditt hem varmare under vintern och svalare under sommaren. Du kommer att kunna sova bättre på natten eftersom du inte behöver frysa under dagen eller överhettas på natten.

Värmepumpar fungerar också bättre i kallare klimat än luftkonditioneringsapparater eller ugnar, eftersom de inte behöver arbeta lika hårt för att upprätthålla en jämn värme- eller kyltemperatur. Luftkonditioneringsapparater och ugnar kräver mer energi för att driva sina system, vilket innebär att de måste arbeta vid en högre temperatur hela tiden för att hålla ditt hem vid en behaglig temperatur. Detta kan vara oerhört dyrt för vissa klimat och kan sätta belastning på dina elräkningar.

Värmepumpar använder en annan typ av köldmedium än vad du brukar se i kylskåp. Köldmediet lagras i en extern behållare och fördelas enligt temperaturinställningarna för rummet det placeras i. Detta köldmedium är helt säkert för hushållsbruk, men du bör undvika att använda detta köldmedium om du har barn eller husdjur i huset. Detta köldmedium kan sippra ut i vattenförsörjningen när det inte används och utgör en fara för dem som bor i närheten. Var alltid försiktig med flytande kylmedel och lämna dem aldrig ute i ett stängt område där de kan intas.