I ett hus är rum som kök och badrum de som slits mest. Därför är det vanligt att dessa rum blir de första att komma i fråga när det är dags att renovera bostadens inredning. Badrummet slits mycket av både vatten och av den smuts som vi lämnar där, vilket gör att denna del solkas ner snabbare än exempelvis sovrum. Vardagsrum, arbetsrum eller sovrum kan många klara att renovera själva men till badrummet behövs expertis.

Beräkna stegvis

När badrummet är moget att förnyas bör du börja med att göra en kalkyl. Vilka detaljer måste bytas ut, och vad kostar de? Undersök kostnader på nätet. Om du är osäker kan du dock konsultera en fackman direkt. Hur ser golvet under ut? Har det bildats fuktskador och eventuellt mögel? Begär offert, gärna från ett par olika firmor. Oftast gäller detta arbetskostnaden för vilket det finns skatteavdrag som du kan göra genom ROT-avdrag, vilket avsevärt minskar dina kostnader. Men tänk på att det inte gäller kostnader för material och inventarier. Duschkabin, handfat, toalettstol brukar, förutom klinkers, tillhöra de vanligaste kostnaderna. Ett sätt att hålla nere kostnaderna är att välja badrumsfärg istället för kakel. Om badrummet har fönster med karm av trä kan även detta vara lämpligt att byta ut. I alla dessa fall kanske du från början har en fastställd budget för hur mycket renoveringen totalt får kosta. Ofta brukar kalkyler spricka så räkna hellre lite i överkant. Överväg om alla de uppräknade detaljerna måste bytas. Handfat och toalettstol brukar hänga med längre än övrig inredning. Dessutom brukar blandare och vattenlås dra iväg kostnadsmässigt. Som regel är alla saker dyrare än vad man kunnat tro. Undersök marknaden noga via besök på byggmarknader, varuhus och mer nischade butiker.

Lyxen lockar

En totalrenovering kommer troligen att innefatta även ny dragning av el, byte av tak och väggar samt ibland även dörr. Tänk också på att badrumsspegel och vissa andra detaljer som nya handdukshängare etcetera brukar vara vad man vill ha i ett nytt och fräscht badrum. Vill du även uppgradera till ett mer spa-liknande badrum får du räkna med en dyrare slutnota.