Sträckmetall har flera användningsområden. Materialet är lätt att forma och passar därför särskilt bra i inredningsdetaljer och annan design. Samtidigt som sträckmetall är lätt att forma är det också oerhört tåligt vilket ger det ännu fler användningsområden. Inte bara inom design och industri utan även inom hjärtkirurgin där så kallade stentar tillverkas av just sträckmetall.

Inbrottsskydd

De allra flesta inbrott sker genom att man krossar ett fönster och sedan tar sig in och ut den vägen. Här passar stäckmetall särskilt bra eftersom det går att klippa, forma och efterbehandla på olika sätt vilket gör det estetiskt tilltalande samtidigt som materialet behåller sin tålighet. Det är oerhört svårt att klippa sig igenom sträckmetall eftersom tjuven, tack vare sträckmetallens speciella design, måste klippa sig igenom maska för maska.

Inredningsdetaljer

Sträckmetall gör sig även bra inom inredningsdesign. Sträckmetallen är lätt att forma och tillåter designern att välja mellan flera olika material. Därefter kan nätet efterbehandlas med till exempel valsning som ger en helt slät yta istället för den vanliga tredimensionella ytan eller lackning i olika färger. Sträckmetall gör sig särskilt bra i de fall där du vill ha ett visst ljusinsläpp genom föremålet som exempelvis ett gnistgaller eller som ett kombinerat insyns- och inbrottsskydd i ett fönster. Det är i princip bara fantasin som sätter gränserna för vad som kan tillverkas av sträckmetall. Materialet är för tillfället oerhört populärt i olika former av förvaringslådor och korgar och dessutom i skrivbordsutrusning som pennställ, papperskorgar och liknande.

Industri

Metallen används allt oftare inom industrin och till fordon och här är Göteborgs Handelsstål en stor leverantör. Materialet används som bäddar till släpvagnar, till ramper och lastgaller. Det fungerar även för bygge av trappor och avsatser där nätet tillåter ljusinsläpp och dessutom släpper igenom vatten så att pölar inte ansamlas ovanpå metallen utan rinner rakt igenom.

Det finns en lång rad användningsområden för just sträckmetall, i det här fallet är det verkligen bara fantasin som sätter gränserna för vad som är möjligt med detta allsidiga material.